Mensen zijn eraan gewend geraakt online alles te kunnen vinden. Aankoopprocessen, van consumenten én bedrijven, zijn daardoor aan het veranderen. Potentiële klanten doen steeds uitgebreider onderzoek naar hun probleem. In een steeds vroeger stadium van het aankoopproces. En selecteren zo de potentiële oplossingen voor hun probleem op basis van wat Google ze voorschotelt. Voor bedrijven, groot en klein, wordt Google daarom steeds belangrijker. Maar hoe werkt Google eigenlijk? En hoe speel je daarop in?
Google’s Missie
Sinds de lancering in de jaren ’90, is Google sterk veranderd. En nog steeds worden er regelmatig nieuwe functies aan de zoekmachine toegevoegd. Zo vind je er tegenwoordig naast webpagina’s bijvoorbeeld ook nieuws, locaties, video’s en vacatures. En hoe divers deze categorieën ook zijn; allen komen voort uit hetzelfde doel. Dit doel, is Google’s missie: “Alle informatie ter wereld organiseren en universeel toegankelijk en bruikbaar te maken” (bron: https://about.google).
Ongeacht de zoek-categorie, legt deze missie precies uit hoe de zoekmachine te werk gaat. Allereerst brengt de zoekmachine alle informatie die online te vinden is, in kaart. Vervolgens interpreteert Google deze informatie en schat de bron op waarde. Tot slot, stelt Google de meest relevante en betrouwbare informatie ter beschikking aan haar gebruikers.
Zo verkent Google het internet
Doorlopend op de hoogte zijn van alle informatie die online beschikbaar is, is een monsterlijke uitdaging. En toch is er maar weinig wat voor Google verborgen krijgt. Dit succes heeft Google te danken aan het leger van robots, ook wel “crawlers” (of “spiders”) genoemd. Crawlers zijn computerprogramma’s die via verwijzingen (lees: links) van de ene naar de andere website navigeren. Onderweg verwerken ze de informatie die ze tegenkomen en sturen de resultaten terug naar Google. In grote getale, zijn ze zo in staat het hele internet in de gaten te houden.
Als je wil dat jouw website wordt gevonden in Google, moeten crawlers jouw website weten te vinden. En ze moeten begrijpen welke informatie er op jouw website beschikbaar is. Dit gaat meestal automatisch, maar met “zoekmachine optimalisatie” kan je Google ook een handje helpen.
Zo indexeert Google het internet
Nadat informatie door crawlers is verzameld, wordt deze door Google verwerkt. Om informatie te interpreteren, en te bepalen wanneer deze informatie relevant is, maakt Google gebruik van een algoritme. Hoewel niemand precies weet hoe dit algoritme webpagina’s catalogiseert en rangschikt, is in hoofdlijnen wel bekend welke factoren hierbij een rol spelen. De belangrijkste drie beoordelingscriteria die het algoritme gebruikt, zijn relevantie, toegankelijkheid en autoriteit. Deze criteria sluiten naadloos aan op Google’s missie, zoals hierboven benoemd.
Om beter te scoren in Google’s zoekmachine, heb je een aantal dingen te doen. Zorg er ten eerste voor dat je weet op welke zoekopdrachten je gevonden wilt worden. Dit geeft je houvast bij het maken van relevante content, zoals blogs. Zorg er vervolgens voor dat jouw website toegankelijk is voor alle bezoekers. Denk hierbij aan mobiel gebruik, snelheid en gebruiksgemak. Zorg er tot slot voor dat andere websites naar jouw website verwijzen. Dit geeft je de autoriteit om door Google serieus genomen te worden.