website updates

Overige

Wat hebben website-updates te maken met AVG/GDPR?

Olivier Janssen, 4 juli 2021

Iedereen die wel eens inlogt op z’n eigen website, heeft ze wel eens gezien: rode bolletjes en waarschuwingen die je vertellen dat jouw website moet worden geüpdatet. Maar waarom zou je, als alles gewoon werkt zoals het hoort? Is er een andere reden om jouw website te updaten?

Er zijn verschillende soorten updates

Iedere website heeft van tijd tot tijd onderhoud nodig. Ook als alle teksten goed zijn en alle producten die je verkoopt keurig zijn vermeld. De reden hiervoor zit ‘m in de techniek. Achter de schermen maakt iedere website namelijk gebruik van software die doorlopend wordt verbeterd.

Vaak zijn deze verbeteringen “functioneel”: een update levert je dan nieuwe functies op, die je aan jouw website kan toevoegen. Ook zijn er technische verbeteringen die ervoor zorgen dat jouw website goed blijft werken op vernieuwde browsers, zoals Chrome & Safari, of besturingssystemen, als Android & iOS. Deze updates zorgen ervoor dat jouw website toegankelijk blijft voor iedere bezoeker. Tot slot is er een derde categorie updates die in tegenstelling tot de eerste twee direct actie vereist: beveiligingsupdates. Zoals de naam al verraad, zorgen deze updates er namelijk voor dat kwaadwillenden geen aanpassingen kunnen maken aan jouw website. En minstens zo belangrijk; geen toegang kunnen krijgen tot de data die jouw website verwerkt.

Websites verwerken persoonsgegevens

Een goede website genereert leads: geïnteresseerde bezoekers die op jouw website gegevens achterlaten. Gegevens waarmee jij jouw diensten aan hen kan aanbieden. En meer omzet kan genereren voor jouw bedrijf. Om leads te kunnen genereren, maken websites gebruik van formulieren. Formulieren werken in essentie allemaal hetzelfde: iedere keer dat een formulier wordt ingevuld, slaat de website de ingevulde gegevens op en stuurt ze door naar jouw CRM of inbox.

In dit onschuldige proces verschuilt zich het antwoord op de vraag die in dit artikel centraal staat (“Wat hebben website-updates te maken met AVG/GDPR?”). Door beveiligingsupdates van jouw website uit te stellen, wordt het steeds makkelijker voor hackers om toegang te krijgen tot jouw website. Als dit gebeurt is er volgens de AVG sprake van een datalek: de hacker heeft namelijk toegang tot persoonsgegevens.

Onderhoudscontract

Het onderhouden van een bedrijfswebsite is niet moeilijk. En kost weinig tijd: een uurtje in de maand is in de meeste gevallen genoeg om jouw website up-to-date te houden. Maar overslaan is helaas geen optie, ook als je het druk hebt. Vraag jouw websitebouwer daarom om een onderhoudscontract, dan is ’t voor zo’n €100-150 p.m. geregeld.