onderhoud Wordpress website

Online Marketing

Wat kost het onderhoud van een WordPress website?

Olivier Janssen, 5 april 2021

Als je een nieuwe WordPress website laat bouwen, is er één kostenpost volledig onzichtbaar: onderhoud. De reden laat zich makkelijk raden; hoe goedkoper de website, hoe duurder het onderhoud. Net als bij een gebouw of auto is de manier waarop een website wordt gebouwd namelijk cruciaal voor de onderhoudskosten. Maar ook hoogwaardige websites hebben wel eens een update nodig. Dus waar moet je minimaal rekening mee houden?

Teksten & afbeeldingen aanpassen

De meest voorkomende vorm van website onderhoud zijn kleine aanpassingen aan de tekst en het beeldmateriaal. Als je een beetje handig bent, kan je dit in WordPress meestal zelf. Desondanks zit je hier als ondernemer waarschijnlijk niet op te wachten; je hebt wel wat beters te doen. Gelukkig mogen dit soort aanpassingen niet meer dan een kwartier in beslag nemen en kosten zelfs bij de duurste ontwikkelaars dus niet meer dan €37,50.

Pagina’s toevoegen

Als jouw bedrijf nieuwe producten of diensten gaat aanbieden, of een nieuwe marketingcampagne start, is een kleine aanpassing meestal niet genoeg. Er moeten nieuwe pagina’s aan de website worden toegevoegd en waarschijnlijk hebben ook de menu’s onderhoud nodig. In de meeste gevallen is dit gelukkig niet zo ingrijpend als het klinkt. Toch is “doe-het-zelven” niet aan te raden. Reken daarom op €250 per pagina, dan valt het altijd mee.

WordPress updates

Net als jouw smartphone, heeft ook WordPress regelmatig een update nodig. Zo wordt ’s werelds populairste CMS steeds sneller, gebruiksvriendelijker en veiliger. In principe updatet WordPress zichzelf automatisch, maar ik adviseer deze optie alleen te gebruiken als je een maatwerk website hebt. Bij websites die afhankelijk zijn van (thema-) plugins zouden updates namelijk problemen kunnen veroorzaken. In dat geval kan onderhoud flink in de papieren lopen.

Plugin updates

Naast WordPress, moeten ook zogeheten plugins regelmatig worden geüpdatet. Hoewel je deze updates zou kunnen overslaan, is dit niet aan te bevelen. Vooral beveiligingsproblemen liggen dan namelijk op de loer, met mogelijke reputatieschade als gevolg.

Onderhoudscontract

Als je je geen zorgen wil maken over het onderhoud van jouw website, is een onderhoudscontract vaak de beste keuze. Vraag hier idealiter al om vóór je jouw websitebouwer opdracht geeft voor de ontwikkeling. Zo voorkom je mogelijke verassingen. Geeft jouw websitebouwer geen zekerheid over z’n eigen werk? Overweeg dan een andere aanbieder. Een ervaren vakman draait zijn hand hier namelijk niet voor om. En zal, voor zo’n €75-150 per maand, jouw website keurig onderhouden.